Spitalul Colţea

Fondatorul mănăstirii şi al spitalului Colţea este spătarul Mihail Cantacuzino, fiul postelnicului Constantin Cantacuzino şi frate cu voievodul Şerban Cantacuzino (1678-1688) şi de la care ne-au rămas mănăstirea Sinaia şi bijuteria numită Biserica Fundenii Doamnei din Bucureşti.
În incinta mănăstirii, ridicată în perioada 1695-1697, începând cu acest ultim an, spătarul a ridicat un spital cu 24 de paturi după modelul vechiului spital veneţian „Santo Lazzaro e Medicanti“, spiţerie „cu felurite leacuri şi felurite buruieni tămăduitoare“, casă pentru chirurg, şcoală, odăi pentru dascăli şi alte acareturi toate acestea fiind gata pe la 1714-1715 când nepotul său Ştefan le-a împrejmuit pe toate cu un zid. Pe la 1746 cei opt epitropi ai mănăstirii Colţea socotiră nimerit să sporească veniturile aşezămintelor ridicând un han care se afla, după cum indică planul maiorului Borroczyn întocmit între 1847-1852, aproximativ pe actuala stradă a Doamnei, pe partea stângă cum privim din bulevard, înglobând în curtea sa şi biserica Sf. Prooroc Ilie (azi Biserica Bulgară). Perioada de glorie a hanului n-a durat prea mult. După 1785, dată până la care se numărase printre hanurile de frunte ale Bucureştilor, datorită deselor ocupaţii străine, cutremurelor şi incendiilor, dar şi nepăsării unor epitropi mai puţin gospodari Hanul Colţei începe, încet-încet a se ruina, până când, la exact 100 de ani de la construirea sa este demolat.
Biserica şi spitalul au fost afectate de un incendiu în 1739 dar au fost refăcute. Cutremurul din 1802, dar şi nepăsarea unor epitropi mai puţin gospodari au dus la ruinarea fostului spital, care avea să fie reconstruit în anul 1836 după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Faiser, construcţia fiind isprăvită la 1842. Nici această clădire nu a rezistat mult fiind la rândul său demolată şi înlocuită, la 1887, cu cea pe care o vedem şi astăzi. Spitalul se află astăzi în plin proces de renovare.

5 Responses to “Spitalul Colţea”

 1. From Mihaela:

  daca site-ul se adreseaza strainilor, atunci sigur mai trebuie sa asteptam pana invata toti romana :)
  serios acum daca aveti nevoie de ajutor voluntar la traduceri – contactati-ma cu incredere, am terminat limbi straine. Multa bafta cu proiectul, foarte buna initiativa!

  Posted on 24. Jun, 2010 at 12:38 pm #
 2. From Daniel:

  What about English!!!!- tourists don’t speak Romanian.

  Posted on 28. Jun, 2010 at 8:40 am #
 3. From mihais:

  De unde vine numele de “Coltea” ?
  Dece nu apare nici-o informatie despre Turnul Coltei care a dominat Bucurestiul atata timp ?
  Imobilul are aspect de palat / muzeu. Oare bolnavii trebuie sa stea in cel mai poluat si zgomotos loc din Bucuresti ? Asa gandeste primarul nostru ? Ce propuneti ? Acum ca nu e inca mobilat.

  Posted on 08. Jul, 2010 at 7:27 pm #
 4. From admin:

  Buna ziua,

  Va recomandam sa folositi harta pentru mai multe informatii. Cele care va intereseaza pe dumneavoastra, le veti gasi pe traseul Calea Victoriei 2, la punctul cu numarul 28, sau pe traseul Centrul Vechi la punctul cu numarul 42. Va multumumim pentru interesul acordat!

  Posted on 11. Jul, 2010 at 5:01 pm #
 5. From MARIAN DOROBANTU:

  initiativa dvs este binevenita pentru a cunoaste istoria acestui oras. In reportajele de pe Money Chanel am vazut ca cei intrebati despre locurile din orasul lor (nn Bucuresti) nu stiau ce sa raspunda, deci este benefica si pentru romani nu numai pentru cei veniti sa viziteze orasul din strainatate. Trec zilnic pe bd I.C. Bratianu, pe langa spitalul Coltea (am multe poze in diferite perioade ale lucrarilor de reabilitare) si este extraordinar cum a fost (se mai lucreaza inca la corpul central) renovat. Practic era intr-o stare avansata de degradare si acum arata fantastic cea ce ne demonstreaza ca si la noi se pot face lucruri bune.
  mult succes in continuare.

  Posted on 01. Jan, 2011 at 7:54 pm #