Stavropoleos

Biserica Stavropoleos poate fi socotită, pe drept cuvânt, o adevărată bijuterie a arhitecturii ecleziale brâncoveneşti a Bucureştilor. E cunoscut că biserica a fost ridicată prin osârdia unui călugăr grec, pe numele său Ioanikie Stratonikeas, din satul Ostaniţa din Epir. Se aşezase, sărac şi umil, în mahalaua grecilor, pe la 1700 ca să adune danii şi milostenii pentru arhiepiscopia Pogonianei al cărei metoc era biserica Ghiormei Banul. Aici, Ioanikie devine în scurt timp duhovnic, cunoscând astfel enoriaşii, de la care avu priceperea să adune îndeajuns de mulţi galbeni încât să cumpere un loc al jupânesei Despa, pe care l-a sporit cu încă un teren cumpărat de la Grigorie Greceanu. Pe aceste terenuri găsise el nimerit să ridice un mai întâi un han (1722-1724), iar în curtea hanului o biserică pe care o isprăveşte în vara anului 1729 şi pe care, ajuns vlădică al Stavropolei, o închină mănăstirii Goura din Epir. Era aşadar o mănăstire pentru monahi, pe care, mai apoi, Domnii fanarioţi au înzestrat-o cu bogate danii. Zdruncinat de cutremure, mărunţit de incendii, hanul, ajuns în stare de ruină, a dispărut pe la 1871. Potrivit unui raport datat 1888, nici cu biserica lucrurile nu stăteau mai bine căci o aflăm „într-o ruină aproape completă“. Restaurarea s-a făcut abia pe la 1904 sub conducerea arhitectului Ion Mincu, cel care a construit, în armonie cu stilul bisericii, şi clădirile înconjurătoare pe care le vedem astăzi şi care adăpostesc un interesant lapidarium (găsim aici frumoase pietre tombale, cruci, ba chiar câteva fragmente din vechiul Turn al Colţei). Locul a redevenit astăzi mănăstire.

3 Responses to “Stavropoleos”

 1. From octavian pelin:

  Multumesc echipei care lucreaza la acest site care va fi un adevarat ghid din toate punctele de vedere,istoric,cultural,muzical,foto,a Bucurestilor vechi si noi,succes intregii echipe ,cu stima Octav!

  Posted on 27. Jun, 2010 at 3:01 pm #
 2. From dana georgescu:

  Un lucru extraordinar,Ma bucur ca mai exista resurse in oameni sa se ocupe de lucruri de suflet pentru toti ceilalti care inteleg ceva din viata pe care o traiesc.

  Posted on 10. Jul, 2010 at 6:44 am #
 3. From radu:

  In lapidarium se gaseste clopotul bisericii Enei daramata in 1977, vis a vis de Teatrul National, unde este acum blocul Dunarea. Langa clopot este o sculptura cu chip de leu care a facut parte din Turnul Coltei.

  Posted on 29. Sep, 2011 at 1:29 pm #